Παρασκευή, 1 Μαΐου 2009

ΔΕΚΑ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

“10 ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ”
Σύγχρονες τάσεις δημιουργίας

Δέκα χρόνια μετά από το αφιέρωμα για την ελληνική φωτογραφία που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του «Σεπτεμβρίου της Φωτογραφίας της Νίκαιας» (Septembre de la Photo Nice), σε συμπαραγωγή του Δημοτικού Κέντρου Φωτογραφίας (Centre Municipal de la Photographie) με το Δήμο της Νίκαιας στη Γαλλία και το ελληνικό Υπουργείου Πολιτισμού ,το Théâtre de la Photographie et de l’Image (η μετεξέλιξη του Δημοτικού Κέντρου Φωτογραφίας) ανέθεσε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης να διοργανώσει ως συμπαραγωγός μία έκθεση που να αναφέρεται στη σημερινή ελληνική φωτογραφική σκηνή. Η έκθεση «Δέκα όψεις της ελληνικής φωτογραφίας – Σύγχρονες τάσεις δημιουργίας» αποτελείται από 100 έργα δέκα φωτογράφων γεννημένων ως επί το πλείστον στα τέλη της δεκαετίας του ’60, διαμορφώνοντας μία αφήγηση της πρόσφατης ελληνικής δημιουργίας – από το 1995 μέχρι σήμερα.
Οι προβληματικές που αναδεικνύονται μέσα από τα έργα των επιλεγμένων δημιουργών αναφέρονται στη σχέση με τον ανοιχτό χώρο και τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής υπαίθρου, στην αντίληψη του υποκειμένου ως μονάδας στο πλήθος, στη θέση του σε χώρους κενού ιστορίας, στην επινόηση χώρων μέσα από αντιθετικά σύμβολα, στην καταγραφή του προσωπικού χρόνου μέσα από την περιγραφή άλλων προσώπων και τέλος στην εξερεύνηση των ορίων του ιδιωτικού χώρου, των αντικειμένων και των αναμνήσεων. Πρόκειται δηλαδή για θεματικές που εντάσσονται ουσιαστικά σε τρεις γενικές κατηγορίες: στη σχέση προς τον περιβάλλοντα χώρο (φυσικό ή ανθρωπογενή), στην αφήγηση του προσωπικού χρόνου (μέσα από επινοημένες εικόνες, αναμνήσεις, ή αυτοτελείς ιστορίες) και στην εξερεύνηση των αυτοβιογραφικών ορίων.
Σε αυτή την έκθεση δεν υπογραμμίζεται το θεματικό περιεχόμενο, όσο η γραφή του κάθε δημιουργού η οποία ουσιαστικά διαμορφώνει τη θεματολογία.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Γιώργης Γερόλυμπος, Χριστίνα Δημητριάδη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Στράτος Καλαφάτης, Πάνος Κοκκινιάς, Γιώργος Κορδάκης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Δήμητρα Λαζαρίδου, Νίκος Μάρκου, Πάρις Πετρίδης

Επιμελητές: Jean-Pierre Giusto (Διευθυντής του TPI), Βαγγέλης Ιωακειμίδης (Διευθυντής του ΜΦΘ)

Χώρος: Théâtre de la Photographie et de l’Image. 27, boulevard Dubouchage, Νίκαια, τηλ. +33 (0)4 97 13 42 20 (www.tpi-nice.org)


Διάρκεια: 18 Οκτωβρίου 2008 – 9 Νοεμβρίου 2008
Η έκθεση αποτελεί μία συμπαραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Théâtre de la Photographie et de l’Image, με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Περιόδου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Saison Culturelle Εuropéenne) στη Γαλλία (01 Ιουλίου-31 Δεκεμβρίου 08).—

ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΤΣΟΣ
http://tzibis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου