Παρασκευή, 1 Μαΐου 2009

PHOTOBIENALLE

PHOTO BIENNALE/20η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
(ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑ’Ι’ΟΣ 2008)
«…ΨΗΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ….»

Πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην πόλη μας ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός. Η πρώτη και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα PHOTOBIENNALE που αποτελεί μετεξέλιξη του πετυχημένου ετήσιου θεσμού της ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ. Με κεντρικό θεματικό πυρήνα τον ΧΡΟΝΟ, συνεργασία με σχεδόν όλες τις gallery της πόλης, δημόσιες και ιδιωτικές, με βασικό άξονα 60 εκθέσεων (240 δημιουργοί από 17 χώρες, 27 επιμελητές και 42 χώροι), και ένα πλήθος εκθέσεων στο παράλληλο πρόγραμμα, η Photobiennale παίρνει την θέση της στο πάνθεον των μεγάλων Ανοιξιάτικων ευρωπα’ι’κών φεστιβάλ φωτογραφίας, ανάμεσα στο Fotografia της Ρώμης και στο PhotoEspana της Μαδρίτης, αλλάζοντας τις δομές, τους στόχους, την προοπτική αλλά και την περιοδικότητα (κάθε δυο χρόνια πλέον) του θεσμού της PHOTOSYNKYRIA, που διοργανώνονταν στην Θεσσαλονικη επι 19 συνεχόμενα χρόνια.
Η PhotoBiennale, που διοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Μ.Φ.Θ.), το μοναδικό κρατικό μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στη φωτογραφία, έχει τριπλό σκοπό τη συγκρότηση μίας συλλογής, τη διαφύλαξη των έργων της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως και των έργων που αποτελούν μέρος της σύγχρονης δημιουργίας. Η διοργάνωση περιέχει εκθέσεις, δράσεις, portfolio reviews, βραβεία, διαλέξεις, ημερίδες, εργαστήρια, masterclasses όπως και παράλληλες εκδηλώσεις. Το εκθεσιακό της πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις τομείς: στις εκθέσεις του κεντρικού θεματικού άξονα, τις εκθέσεις που εντάσσονται στο παράλληλο πρόγραμμα, όπου παρουσιάζονται διαφορετικές θεματικές, και τέλος στις εκθέσεις των gallery, οι οποίες προτείνουν την έκθεση και τον καλλιτέχνη ή καλλιτέχνες που επιλέγουν. Ολες οι εκθέσεις, ατομικές ή ομαδικές χωρίζονται με βάση το περιεχόμενό τους σε ιστορικές («Σε ανάμνηση του χρόνου» από τον Jacques-Henri Lartigue, «Τρείς γενιές Ιταλών δημιουργών απέναντι στο χρόνο», ομαδική των Marina Ballo Charmet, Antonio Biasucci, Marco Campanini, Mario Cresci, Guido Guidi, Mimmo Jodice, Claudia Pozzoli, Alessandra Spranzi, Martina Della Valle, Silvio Wolf (ITA) στην Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ή «Όταν το ρεύμα βγήκε από την πόλη – Ελλαδα ’62» του Gilles Ehrmann κ.α) ή σύγχρονες, ενταγμένες στο σύγχρονο φωτογραφικό τοπίο.
Στο ευρύτερο πλαίσιο, το Μ.Φ.Θ. παρουσιάζει 9 εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας εκτός Θεσσαλονίκης και 4 εκθέσεις που διασχίζουν τα σύνορα και συστήνουν την ελληνική φωτογραφία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Πιο συγκεκριμένα, η σειρά «Η ζωή στην περιοχή της Καστοριάς κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα» του Λεωνίδα Παπάζογλου σταθμεύει στη Σόφια, τα «Στιγμιότυπα» του Δημήτρη Σούλα παρουσιάζονται στο Μόναχο, το «Ημερολόγιο» του Στράτου Καλαφάτη εγκαινιάζεται στις 21 Μαΐου στη Βηρυτό, ενώ στο Κίεβο παρουσιάζονται οι «Απουσίες και Παρουσίες» του Σταύρου Ανδριώτη.
Περιδιαβαίνοντας, στους διαφόρους χώρους εκθέσεων και εκδηλώσεων, μέσα από συζητήσεις, γνωριμίες και φωτογραφικές ανταλλαγές απόψεων, διαφορών μεγεθών και ενδιαφέροντος, μου έρχονται σκέψεις που οδηγούν σε αντικρουόμενα συναισθήματα ... Ομολογουμενως, όλοι, Έλληνες και ξένοι, έδωσαν μεγάλη σημασία στο αξιόλογο παραγόμενο εικαστικό αποτέλεσμα που απολαύσαμε στις περιπλανήσεις μας, ώστε να μην καταντάει ανούσια και βαρετή, η οποιαδήποτε ανακάλυψη της πιο απομακρυσμένης αίθουσας εκθέσεων. Σε μερικές περιπτώσεις όμως ο υπέρμετρος ζήλος τραβήχτηκε μέχρι τα άκρα, ξεπερνώντας τις ίδιες τις απαιτήσεις της φωτογραφικής έκφρασης, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν σε μεγάλο βαθμό και να πολλαπλασιαστούν όλες οι αισθησιακές και τεχνολογικές αναζητήσεις του φωτογραφικού (και εν γένει του οπτικού π.χ. βίντεο, slide-show κ.α.) μέσου, είτε ιστορικά, είτε συνειδησιακά. Αυτό είναι διάχυτο στην ομαδική έκθεση «Πρόσωπα του χρόνου» των Aia Jdes (SWE), Philippe Migeat (FR), Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Γιάννης Κωσταρής, Αθηνά Χρόνη (GR) κ.α. στον χώρο των ψυγείων του λιμανιού (σε έναν ιδιαίτερο φωτιστικά και κατασκευαστικά χώρο που προδιαθέτει τον θεατή), που εικαστικά και θεματολογικά είναι αν όχι η πληρέστερη τουλάχιστον η πιο δυναμική της Βiennale, με αιχμή του δόρατος τα πορτραιτα του Philippe Migeat που καθορίζουν εναλλακτικές δομές προσέγγισης ενός φωτογραφημένου προσώπου και την ξεκάθαρη ασπρόμαυρη ματιά του Ιγνατιάδη στα παιχνιδίσματα με το φως και τις σιλουέττες στις διάφορες περιπλανήσεις του.
Ανάλογα υπέρμετρη διάθεση με αντίρροπη, μινιμαλιστική προοπτική παρατηρείται στις εξαιρετικά μικρές διαστάσεις των ενδιαφερουσών και γοητευτικών, κατά τα άλλα, φωτογραφιών της Χρύσας Νικολέρη στην έκθεση της ‘Diaries’, οι οποίες κυριολεκτικά χάνονται και αφομοιώνονται από τους ψηλοτάβανους λευκούς τοίχους της γκαλερί ‘ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ’ με αποτέλεσμα η παρακολούθηση της έκθεσης να καταντάει προβληματική.
Η κατάσταση εντείνεται στην ομαδική «Time Portraits» των Diego Goldberg (ARG), Raj Nair (IND), JK Keller (USA), Βασίλης Καρκατσέλης, Θανάσης Πάλλας, Θοδωρής Τζιάτζιος, Γιώργος Χατζάκης (GR), στην γκαλερί VLASSIS.COM όπου η ψηφιακή επεξεργασία αποτελεί αυτοσκοπό με ενδεχόμενη αλλοίωση του φωτογραφικού υλικού και όχι βοηθητικό μέσο εξωρα’ι’σμού και ανάδειξης του. (…Θέλω να ελπίζω ότι απέχει πολύ η μέρα, που ακόμα και το κουμπί του κλείστρου θα επιλέγουν να το πιέζουν Η.Υ., ενώ εμείς θα έχουμε μεταβληθεί σε απλά στοιχεία σύνθεσης της εικονικής τους πραγματικότητας….). Και προεκτείνεται ακόμα και εκτός ψηφιακού κόσμου, όπως στις εικόνες του «Τeatime» της Μαρία Χουλάκη, στους κοιτώνες του Στρατοπέδου Κοδρα, όπου το ίδιο στατικό αντικείμενο, ένα φλιτζάνι τσά’ι’, φωτογραφίζεται στον ίδιο χώρο και σε 12 διαφορετικά φόντα - ταπετσαρίες, ένα για κάθε μήνα, ώστε η οπτική δυναμική να καθορίζεται εννοιολογικά με την εναλλαγή του χρόνου και χωρίς κάποιες φωτογραφικές αναφορές.
Στον αντίποδα αυτής της διάθεσης βρίσκονται αρκετές δουλειές που εξακολουθούν να αποδίδουν φόρο τιμής στο παρεξηγημένο ασπρόμαυρο φίλμ και στην αγέραστη τέχνη της καταγραφής. Όπως η δουλειά του 'Αρι Γεωργίου, ‘Πατριάρχη’ και ιδρυτή της PHOTOSYNKYRIA, «Θεσσαλονίκη/Αυτεπαγγέλτως». Ένα μοναδικό ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, στο πέρασμα τεσσάρων δεκαετιών, που συγκεντρώνει υλικό από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 και μέχρι πρόσφατα, καταγράφοντας την ιστορική εξέλιξη της πόλης μέσα από πορτραίτα και φιγούρες των ανθρώπων της, καθώς και στιγμιότυπα από την καθημερινή αστική δράση. Αλλά και η ομόχωρη έκθεση (Στο Πολιτιστικό κέντρο του Μ.Ι.Ε.Τ.) του Eric Bance «Suite Cycladiques», όπου ο Γάλλος φωτογράφος σχολιάζει μέσα από το έργο του την πραγματικότητα του κυκλαδίτικου τοπίου: το σχέδιο, τα σύγχρονα ή παλιά κτίρια, το απλά αντικείμενα ενός περιπλανώμενου ταξιδιώτη, μέσα από κυκλαδίτικα χρώματα, μπλε και άσπρο.
Βέβαια υπάρχουν και δουλειές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία μονάχα για παρουσίαση και πρακτικούς σκοπούς χωρίς να επεμβαίνουν στη μορφή και το περιεχόμενο του οπτικού υλικού. Η ομαδική έκθεση « Η Ελλάδα σήμερα», ECB Annual Photography Award 2007 των Γιώργη Γερόλυμπου, Βαγγέλη Γεωργά, Κατερίνας Γάκα, Γιώργου Κορδάκη, Μυρτώς Παπαδοπούλου, Αγγελική Σβορώνου, Μιχάλη Σουρλή, Χρήστου Σωτηρόπουλου, Αγγελικής Χρυσανθακοπούλου και Γιώργου Ψάνη (GR), χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αναδείξει κρυφές αλλά και φανερές πτυχές της Ελληνικής πραγματικότητας, με τα ευρυγώνια τοπία του Γερόλυμπου να κερδίζουν τις προτιμήσεις, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το καταπληκτικό κτίριο του Μεγάλου Αρχιτέκτονα Κρόκου, που εγκαινιάζει έτσι την χρήση του χώρου του για φωτογραφικές εκθέσεις. (Πολύ χρήσιμο οι χώροι των διαφόρων θεματικών μουσείων, με την καταλληλότητα που τους διακρίνει, να προσεγγίζουν εικαστικές δραστηριότητες… Στον ίδιο χώρο θα εγκαινιαστεί στις 23 Μα’ι’ου και η ομαδική έκθεση «Διαχρονικοί Τόποι και Τρόποι Λατρείας»).
Μέσα σε αυτό το οπτικό και συγκινησιακό σκαμπανέβασμα, κρατώντας το ‘ίσο’ στην πολυφωνία των εκθέσεων, ο εκκεντρικός και μοναδικός Duane Michals αποτελει το τιμώμενο πρόσωπο της PHOTOBIENNALE με την έκθεση του «Time is not now» στο Μουσειο Φωτογραφίας. Το έργο του Michals είναι ένα αμάλγαμα γραφής και φωτογραφίας και αποπνέει ένα άρωμα μελαγχολίας που ακροβατεί με το χιούμορ μεταξύ της πρωτοτυπίας και της απλοϊκής εικονογραφικής περιγραφής μιας ιστορίας. Αυτοδίδαχτος φωτογράφος μόδας, από το 1970 άρχισε να αποδίδει την ψυχική έκταση και ένταση της αστικής ομοφυλοφιλικής ζωής και της αγωνίας του θανάτου με το προσωπικό του ύφος, που χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση κειμένου στην εικόνα. Αυτό που τον έκανε πραγματικά όμως διάσημο ήταν τα sequences, δηλαδή οι σειρές φωτογραφιών, μια κινηματογραφικού ύφους φωτογραφική αφήγηση. Με αυτές αποδίδει φόρο τιμής στον Καβάφη, τον Γουίτμαν, τον Μαγκρίτ και στις κλασικές έννοιες της Δύσης περί ομορφιάς.
Είναι θέμα σχολίου αν οφείλεται στην κρίση ταυτότητας της σύγχρονης φωτογραφίας ή της συγκεκριμένης BIENNALE η επιλογή ενός κινηματογραφικού ύφους (μη ‘καθαρού’) φωτογράφου σαν κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης. Η καθαρή φωτογραφική ματιά του όμως έδωσε σε αυτό το πολύχρωμο εκθεσιακό πανηγύρι δύο πράγματα που λείπανε. Την επικοινωνία και την αμεσότητα. Το πετυχημένο masterclass που έδωσε στην Γ’ Αποθήκη, όπου αεικίνητος, περνούσε από το ένα θέμα στο άλλο με την άνεση κονφερασιέ, είχε γνώμη για όλα και συνομιλούσε συνεχώς με το κοινό, ακόμα και με αυτούς που γνώριζαν ελάχιστα Αγγλικά, (σε σημείο να κριθεί απαγορευτική η οποιαδήποτε απόπειρα μετάφρασης της χειμαρρώδης ροής των λόγων του….), θα το θυμάται για πολλά χρόνια ο φωτογραφικός κόσμος της πόλης μας.
Τη σχέση κειμένου και εικόνας πραγματεύεται επίσης πολύ καλά και η ομαδική έκθεση 28 Ισπανών φωτογράφων στην Artforum Gallery (Βίλκα) με τίτλο «Ο ρόλος της φωτογραφίας AFAL». Οι 79 φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν σε τρία περιοδικά, τα οποία έχουν φέρει νέους τρόπους και ιδέες προσέγγισης της φωτογραφικής γλώσσας. Πρόκειται για το AFAL στα χρόνια του '50, το NUEVA LENTE στα χρόνια του '70 και το Photo Vision τη δεκαετία του '80.
Επίσης σημαντικές είναι για την πόλη μας 3 παρουσίες της παγκόσμιας φωτοδημοσιογραφίας : Της εκπληκτικής φωτογράφου του Μάγκνουμ, Susan Meiselas, του ‘φωτογράφου των σκιών’ Ρώσου Alexey Titarenko και του Γερμανού καθηγητή Οπτικής Επικοινωνίας Claudio Hils.
H Σούζαν Μεϊσέλας έγινε διάσημη τη δεκαετία του '70 για την κάλυψη της επανάστασης των ‘Σαντινίστας’ στη Νικαράγουα. Το 2004 επέστρεψε για να θέσει τους πολίτες της χώρας απέναντι στις ευθύνες τους: Τοποθέτησε τις φωτογραφίες της, μεγέθους διαφημιστικών αφισών, στα χωριά και τις πόλεις στις οποίες η κάθε μία είχε τραβηχτεί και τις βιντεοσκόπησε. Στην έκθεση της «Re-framing History» στο στρατόπεδο Κόδρα, παρουσιάζονται οι ιστορικές φωτογραφίες της, τυπωμένες σε διαφανές υλικό που αναδεικνύει την ιστορικότητα τους, καθώς και το ανάλογο βίντεο.
Ο Αλεξέι Τιταρένκο, εμπνευσμένος από τη μουσική και τη λογοτεχνία, επικεντρώνεται απεικόνισης της ντοστογεφσκικής ατμόσφαιρας της Αγίας Πετρούπολης στη νέα μετα-σοβιετική εποχή. Ενώ χρησιμοποιεί τεχνικές του 19ου αιώνα όπως η παρατεταμένη έκθεση, ψάχνει συνεχώς για νέες δυνατότητες και έχει αναπτύξει ένα μοναδικό ύφος. Στην έκθεση του «Ανεκπλήρωτος Χρόνος» (Στοά Μπεζεστένι) οπως αφηγείται ο ίδιος, «(...) πρόκειται για μια ρεαλιστική απεικόνιση της τότε καθημερινότητας, μετά την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ. (...) Οι άνθρωποι άλλαξαν ξαφνικά και μετατράπηκαν σε σκιές που σέρνονταν από δω κι από κει (...). Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο….».
Το 2003, το Συμβούλιο των Πόλεων της Βόρειας Ιρλανδίας προσκάλεσε τον φωτογράφο Κλαούντιο Χιλς για μια εργασία με θέμα τις συγκρούσεις στη Βόρεια Ιρλανδία (είχε ήδη εκπονήσει ανάλογες μακροχρόνιες φωτογραφικές μελέτες για τα προβλήματα επανασυνδεμένης των δύο Γερμανιών και τις αστικές εξελίξεις σε μητροπόλεις στην Ασία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική). Εκείνο εστίασε την έρευνά του στα αρχεία του Μπέλφαστ, ψάχνοντας τα ίχνη ενός παρελθόντος διαμορφωμένου από τις συγκρούσεις καθολικών και προτεσταντών. «Archive_Belfast» (Αλατζά Ιμαρέτ)
Υπάρχει βέβαια ακόμα περισσότερο υλικό που ικανοποιεί κάθε φωτογραφικό γούστο. Όπως έχει αναφέρει επιγραμματικά ο εμπνευστής της πρώην Φωτοσυγκυρίας, Άρις Γεωργίου: «Αυτό που ήταν κάποτε η φωτογραφία στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα η Θεσσαλονίκη στη φωτογραφία». Και η Θεσσαλονίκη βιώνει αυτούς τους μήνες τους ρυθμούς της φωτογραφίας. Αλλά ακολουθώντας την νεοελληνική παράδοση της ανοργανωσιάς και η Photobiennale πάσχει σημαντικά στα σημεία συντονισμού. Δεν είναι δυνατόν να ξεκινάνε εγκαίνια εκθέσεων χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα το πρόγραμμα της όλης διοργάνωσης. Ούτε να πηγαίνεις σε απομακρυσμένη αίθουσα (Artforum - Βίλκα) και να μην βρίσκεις κανέναν μια ολόκληρη ώρα πριν το προγραμματισμένο κλείσιμο της έκθεσης.. (Λίγο προσοχή , ρε παιδιά…).
Πάντως με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος της Photobiennale, ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης ανακοίνωσε την απόφασή του για τη συγκρότηση μιας συμβουλευτικής γνωμοδοτικής επιτροπής, με σκοπό τη συστηματοποίηση της προβολής της φωτογραφίας στη χώρα μας. Στόχος, οι «ξεκάθαρες δράσεις και κατευθύνσεις». Πόσο «ξεκαθαρες» και πόσο «δράσεις» θα είναι και θα γίνουν….αυτό θα το δείξει το μέλλον.---
ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΤΣΟΣ (kkitsos@tee.gr)BΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Still Life Luigi Caroline (FR) Γκαλερί ΖΜ Προξένου Κορομηλά 1, τηλ. 2310-270.636 Ώρες λειτουργίας: Δε, Τε 09:00-15:30 Τρ, Πε, Πα 09:00-14:00, 17:30-21:00 Σα 10:00-15:30 Διάρκεια: 08/04-19/05
EET-EST-CST-PST Juan William Chavez (USA), Georgia Kotretsos (GR), Jonh Peck (USA), Bryan Reckamp (USA) Συντονισμός έκθεσης: Ελένη Ρήγα Γκαλερί TinT Χρ. Σμύρνης 13, τηλ. 2310-220.191, 235.689 Ώρες λειτουργίας: Τρ, Πε, Πα 12:00-21:00, Τε, Σα, 12:00-16:00 Διάρκεια: 10/04-07/05
Χρονογραφίες Αργύρης Λιαπόπουλος (GR) Tettix Art Gallery Τσιμισκή-Διαλέττη 3, τηλ. 2310-243.304 Ώρες λειτουργίας: Δε-Κυ 12:00-14:00, 18:00-21:00 Διάρκεια: 11/04-04/05
Ενδιάμεσος Χώρος-Ενδιάμεσος Χρόνος Γιώτα Μαστρογιαννοπούλου (GR) Επιμελητής: Μανώλης Σκούφιας Γκαλερί ESP Ναυμαχίας Έλλης 3-5, Λαδάδικα, τηλ. 2310-541.148 Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 11:00-19:00 Διάρκεια: 11/04-11/05
Archive_Belfast Claudio Hils (GER) Ανάθεση φωτογραφικής αποστολής: Karen Downey / Belfast Exposed Photography Αλατζά Ιμαρέτ Κασσάνδρου 91-93, τηλ. 2310-278.587 Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 10:00-14:00, 18:00-21:00, Σα 18:00-21:00, Κυ 10:00-14:00 Διάρκεια: 12/04-30/05
Canaps d'Europe Odile Antoine, Caroline Barbera, Pierre-Emmanuel Bignon, Dsir Chtanay, Florent Drillon, Charlotte Ducrot, Sabine Errichiello, Aurlia Jaeger, Batrice Kraft, Laurence Ladougne, Leanne Lee, Andreas Mahl, Virginie Merle, Annick Moreau, Paul Muse, Fred Nauczyciel, Sandrine Pays, Stphanie Piat, Michel Reuss, Valrie Rochet, Corinne Sncat, Guillaume Squinazi, Loc Trujillo, Laurent Villeret (FR), Γιώργος Πρίνος (GR) Σύλληψη ιδέας: Sabine Errichiello Συντονισμός έκθεσης: Batrice Kraft Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Διάρκεια: 13/04-30/05
Ανεκπλήρωτος Χρόνος Alexey Titarenko (RUS) Επιμελητής: Gabriel Bauret Στοά Μπεζεστένι Βενιζέλου 33 Διάρκεια: 14/04-01/06
Πρόσωπα του χρόνου Aia Jdes (SWE), Philippe Migeat (FR), Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Γιάννης Κωσταρής, Αθηνά Χρόνη (GR) κ.α. Επιμελητής: Βαγγέλης Ιωακειμίδης Ψυγεία Λιμάνι Θεσσαλονίκης Διάρκεια: 14/04-30/05
Μια Στιγμή Boris Kirpotin (GR) Αντλιοστάσιο Λιμάνι Θεσσαλονίκης Διάρκεια: 14/04-30/05
Η Ελλάδα σήμερα ECB Annual Photography Award 2007 Γιώργης Γερόλυμπος, Βαγγέλης Γεωργάς, Κατερίνα Γάκα, Γιώργος Κορδάκης, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Αγγελική Σβορώνου, Μιχάλης Σουρλής, Χρήστος Σωτηρόπουλος, Αγγελική Χρυσανθακοπούλου, Γιώργος Ψάνης (GR) Επιμελητής: Claudio Hils Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Λεωφόρος Στρατού 2, τηλ. 2310-868. 570 Ώρες λειτουργίας: Δε 13:00-19:30, Τρ-Κυ 08:00-19:30 Διάρκεια: 14/04-18/05
Time is not now Duane Michals (USA) Επιμελήτρια: Enrica Vigano Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 1ος όροφος, Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310-566.716 Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 11:00-19:00, Σα, Κυ 11:00-21:00 / Από 14/04-20/04 καθημερινά 11:00-22:00 Διάρκεια:14/04-08/06
FORWARD στο χρόνο Νίκος Γκότσης, Θεόφιλος Δαδής, Βασίλης Κατζόπουλος, Αλεξάνδρα Κωνσταντινούδη AAS Gallery Ερμού 59, τηλ. 2310-277.582 Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 11:00-14:00, 18:00-21:00, Σα 11:00-15:00 Διάρκεια: 15/04-17/05 Σημείωση: 28/04-04/05 ο χώρος θα παραμείνει κλειστός
Ροή στο χρόνο. Μια έκθεση της φωτογραφικής ομάδας F14 κοινόν φωτογράφων Φώτης Παλαιολόγος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Παρασκευαϊδης, Στέλιος Φιλίππου, Γιάννης Χολογκούνης (GR)
Βιβλιοπωλείο-Γκαλερί Ιανός Αριστοτέλους 7, τηλ. 2310-276.447 Ώρες λειτουργίας: Δε- Πα 08:30-21:00, Σα 08:30-18:00 Διάρκεια: 15/04-03/05
Time Portraits Diego Goldberg (ARG), Raj Nair (IND), JK Keller (USA), Βασίλης Καρκατσέλης, Θανάσης Πάλλας, Θοδωρής Τζιάτζιος, Γιώργος Χατζάκης (GR) Επιμελητής: Θανάσης Ράπτης Γκαλερί VLASSIS.COM Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα τηλ. 2310-552.030 Ώρες λειτουργίας: Δε, Τε 12:00-18:00, Τρ, Πε, Πα 12:0020:00, Σα 10:0015:00 Διάρκεια: 15/04-15/05
Diaries Χρύσα Νικολέρη (GR) Γκαλερί Λόλα Νικολάου Τσιμισκή 52, τηλ. 2310-240.416 Ώρες λειτουργίας: Τρ, Πε, Πα 12:00-20:00, Τε, Σα 12:00-15:00 Διάρκεια: 15/04-10/05
The Dodo και το Νησί Μαυρίκιος, Συναντήσεις του Φανταστικού Harri Kallio (FIN) Επιμελήτρια: Θάλεια Στεφανίδου Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Μ. Ανδρόνικου 6, τηλ. 2310-830.538 Ώρες λειτουργίας: Τρ-Κυ 08:00-19:30, Δε 13:30-19:30 Διάρκεια: 16/04-20/05
Home Αndrej Kramarz & Weronika Lodzinska (POL) Η έκθεση είναι μέρος του project PhotoPoland Επιμελήτρια: Zmijska Malgorzata Γενί Τζαμί Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ. 2310-857.978 Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 10:00-14:00, 18:00-21:00, Σα 18:00-21:00, Κυ 10:00-14:00 Διάρκεια: 16/04-05/05
Άρις Γεωργίου Θεσσαλονίκη / Αυτεπαγγέλτως Αρις Γεωργίου (GR) Επιμελητής: Στέργιος Καράβατος Διάρκεια: 16/04-30/05
Κυκλαδικές Περιπλανήσεις Eric Bance (FR) Επιμελητής: Dominique Gaessler Διάρκεια: 16/04-30/05
Όταν το ρεύμα βγήκε από την πόλη - Ελλάδα 1962 Gilles Ehrmann (FR) Επιμελητής: Jordi Ballesta Διάρκεια: 16/04-30/05
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας Βασιλίσσης Όλγας 108, τηλ. 2310-295.149, 295 171 Ώρες λειτουργίας: Τρ, Τε, Πε, Σα, Κυ 10:00-18:00, Πα 10:00-14:00, 18:00-21:00
Ο ρόλος της φωτογραφίας AFAL: Joan Colom, Gabriel Cuallad, Ramn Masats, Oriol Maspons, Xavier Miserachs, Carlos Prez Siquier, Alberto Schommer, Ricard Terr Nueva Lente: Eduardo Momee, Rafael Navarro, Miguel Oriola, Luis Prez Minguez, Pablo Prez Minguez, Jorge Ruenta, Marta Sentis, Carlos Villasante, Equipo Yeti (Antonio Lafuente del Pozo, Flix Lorrio, Miguel A. Mendo), Juan Ramn Yuste PhotoVisin: Daniel Canogar, Carlos Canovas, Toni Catany, Manel Esclusa, Joan Fontcuberta, Cristbal Hara, Fernando Herrez, Amrica Snchez, Javier Vallhonrat (ESP)
Από το αρχείο των περιοδικών: AFAL, Nueva Lente, Photo Visin Επιμελήτριες: Angeles Bejerano - Fernanda Llobet ARTFORUM GALLERY (ΒΙΛΚΑ) 26ης Οκτωβρίου 58, Σφαγεία τηλ. 2310-257 552 Ώρες λειτουργίας: Δε-Σα 16:00-22:00, Κυ 11:00-15:00 Διάρκεια: 16/04-11/05
Πτήση Παρίσι Ζυρίχη SR 701, 1977 Peter Knapp (SW) Επιμελητής: Gabriel Bauret Διάρκεια: 17/04-31/05
Το ταξίδι του Οδυσσέα Brigitte Bauer (FR), Φανή Σαρρή (GR) Στο πλαίσιο της «Γαλλικής Άνοιξης» Διάρκεια: 17/04-31/05
UFO Szymon Roginski (POL) Η έκθεση είναι μέρος του project PhotoPoland Επιμελητής: Adam Mazur Διάρκεια: 17/04-31/05
Breaking Bread Elias Hassos (GER) Goethe-Institut Βασιλίσσης Όλγας 66, τηλ. 2310-889.610 Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 10:00-14:00, 17:00-21:00, Σα 09:00-14:00 Διάρκεια: 17/04-25/05
Re-framing History Susan Meiselas (USA) Επιμελητής: Jan-Erik Lundstrom / Ηρακλής Παπαϊωάννου Διάρκεια: 17/04-30/05
teatime Μαρία Χουλάκη (GR) Διάρκεια: 17/04-30/05
Χωρίς Τίτλο Seo Eun Son (KOR), Ντένη Θεοχαράκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Αδαμάντιος Καφετζής, Αλέξανδρος Κορμπής, Άντζελα Λιώση, Σήφης Λυκάκης, Μαργαρίτα Μυρωγιάννη, Βασίλης Νούλας, Κατερίνα Παπαζήση, Γιασεμί Ράπτη, Μάριος Σημίτης, Νίκος Χατζηκωνσταντής, Γιάννης Χιωτόπουλος, Γιώργος Ψάνης (GR) ομαδική έκθεση της ΑΣΚΤ Επιμελητής: Μανώλης Μπαμπούσης Διάρκεια: 17/04-30/05
Η Αναμονή Cedefop/Photomuseum Prize 2007 Sirio Magnabosco (ΙΤΑ) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης Τσιμισκή 29, τηλ. 2310-370.100 Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 10:00-14:00, 18:00-21:00, Σα 10:00-18:00 Διάρκεια: 17/04-18/05
Τρεις γενιές Ιταλών δημιουργών απέναντι στον χρόνο Marina Ballo Charmet, Antonio Biasucci, Marco Campanini, Mario Cresci, Guido Guidi, Mimmo Jodice, Claudia Pozzoli, Alessandra Spranzi, Martina Della Valle, Silvio Wolf (ITA) Επιμελήτριες: Gigliola Foschi / Νίνα Κασσιανού Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικολάου Γερμανού 1 (6ος όροφος, Μέγαρο Βʼ), τηλ. 2310-238.541 Ώρες λειτουργίας: Διάρκεια: 18/04-30/05
Οικογενειακές Υποθέσεις Δημήτρης Τσουμπλέκας (GR) Επιμελητής: Ντένης Ζαχαρόπουλος Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Εγνατίας 154, ΔΕΘ, τηλ. 2310-240.002 Ώρες λειτουργίας: Τρ, Πε, Σα 10:00-18:00 Τε 10:00-22:00, Πα 10:00-19:00 Κυ 11:00-15:00 Διάρκεια: 18/04-30/08
Σε ανάμνηση του χρόνου από τον Jacques-Henri Lartigue (FR) Στο πλαίσιο της «Γαλλικής Άνοιξης» Επιμελητής: Gabriel Bauret Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Λεωφόρος Στρατού 2Α, τηλ. 2310-821.231 Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 11:00-13:00, 18:00-20:00, Σα 11:00-13:00 Διάρκεια: 18/04-03/06
Urban Dwellings Βένια Μπεχράκη (GR) Επιμελήτρια: Μαρίνα Φωκίδη Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου Π.Π. Γερμανού 5, τηλ. 2310-275.985 Ώρες λειτουργίας: Δε, Τε, Σα 10:30-14:00 Τρ, Πε, Πα 10:30-14:00, 17:30-21:00 Διάρκεια: 18/04-10/05
Χώρος σιωπής, τόπος μνήμης. Η φυλακή του Επταπυργίου Sergio Garbari (ITA) Επιμελήτρια: Νίνα Κασσιανού Γεντί Κουλέ Γυναικείες Φυλακές Διάρκεια: 18/04-30/05
Coast Silva Bingaz (TUR) Kalfayan Gallery Προξένου Κορομηλά 43, τηλ. 2310-225.523, 231.820 Ώρες λειτουργίας: Δε, Τε, Σα 10:00-15:00, Τρ, Πε, Πα 10:00-14:30, 18:00-21:00 Διάρκεια: 19/04-12/05
What makes me happy? Antje Hoefer, Evelyn Kwasny, Cornelius Popovici, Lars Rosmaiti, Christiane Scheidt (GER), Άγγελος Γαβριάς (GR-GER) Επιμελητής: Apostolos Palavrakis Donopoulos Fine Art Πολυχώρος Μύλος Ανδρέου Γεωργίου 56 τηλ. 2310-552.633 Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 11:00-14:00, Τρ, Πε, Πα 18:00-21:30, Σα 11:00-15:00 Διάρκεια: 19/04-14/05
Tempora Purgatoria Μάριος Ελευθεριάδης (GR) Επιμελήτρια: Θάλεια Στεφανίδου Διάρκεια: 19/04-30/05
Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης Πάρις Πετρίδης (GR) Διάρκεια: 19/04-30/05
Ο Χώρος του Χρόνου Γιώργος Βογιατζάκης, Αλέξανδρος Βρεττάκος, Εύη Καραγιαννίδη, Ένη Κούκουλα, Γιάννης Κωνσταντίνου, Βασίλης Μήτογλου, Στέλλα Μπαρακλιανού, Θοδωρής Τζαλάβρας Επιμελήτρια: Μάρθα Χαλικιά Διάρκεια: 19/04-30/04
Έκθεση βραβείου Pilsner Επιτροπή επιλογής: Ξένια Καλπακτσόγλου (επιμελήτρια συνδιευθύντρια Athens Biennial), Θανάσης Μουτσόπουλος (Θεωρητικός τέχνης), Δημήτρης Φακίνος (Εκδότης περιοδικού +Design - διοργανωτής βραβείων ΕΒΓΕ), Εκπρόσωπος Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Εκπρόσωπος Pilsner Urquell Διάρκεια: 19/04-30/04
Lost Vanguard Found: Σύνθεση αρχιτεκτονικής και τέχνης στη Ρωσία (1915-1935) Lost - Alexei V. Babichev, Varvara D. Bubnova, Karel Ioganson, Ivan V. Kliun, Gustav G. Klucis, Boris D. Korolev, Ivan A. Kudriashev, Nikolai A. Ladovsky, EL Lissitzky, Konstantin K. Medunetskii, Solomon B. Nikritin, Liubov S. Popova, Ivan A. Puni, Aleksandr M. Rodchenko, Vladimir A. Stenberg, Nikolai M. Suetin, Nikolai M. Tarabukin, Vladimir E. Tatlin, Konstantin A. Vialov, UNOVIS MALEVICH CIRCLE, Vanguard- Costakis Collection, Found- Richard Pare (GB) Επιμελητές: David Sarkisyan, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Μαρία Τσαντσάνογλου Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη τηλ. 2310-589.152 Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 10:00-14:00, 17:00-21:00 Σα, Κυ 10:00-22:00 Διάρκεια: 09/05-28/09
Paul Louis. Η Νίκαια του 30-50 Paul Louis (FR) Επιμελητής: Jean-Pierre Giusto Στο πλαίσιο της «Γαλλικής Άνοιξης» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Λεωφόρος Στρατού 2Α, τηλ. 2310-821.231 Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 11:00-13:00, 18:00-20:00, Σα 11:00-13:00 Διάρκεια: Μάιος - Ιούνιος Διαχρονικοί Τόποι και Τρόποι Λατρείας Emin Altan (TUR), Marco Ambrosi (ITA), Patrick Brown (THAI), Matteo Danesin (ITA), Nermine Hammam (EGYP), Jan Van Ijken (ESP), Janek Markstahler (GER), Paula Muhr (GER), Guillermo Srodek Hart (ARG), Miya Ando Stanoff (USA), Philip Toledano (GB), Nazif Topcugglu (TUR), Florence Messager (FR-GR), Σταύρος Δαγτζίδης, Δημήτρης Δεσποινούδης, Αλέξανδρος Δοβρίδης, Δήμητρα Ερμείδου, Στέλιος Καλογεράκης, Βασίλης Καρκατσέλης, Αργύρης Λιαπόπουλος, Στεφανία Μιζάρα, Ευθύμης Μουρατίδης, Χριστίνα Παπαφράγκου, Έφη Πεταλά, Ηλίας Πολίτης, Δημήτρης Προκοπίου, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Χολογκούνης, Χαρά Χρυσανθάκη (GR) Επιμελητής: Βασίλης Καρκατσέλης / Σταμάτιος Χονδρογιάννης Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Λεωφόρος Στρατού 2, τηλ. 2310-868. 570 Ώρες λειτουργίας: Δε 13:00-19:30, Τρ-Κυ 08:00-19:30 Διάρκεια: 23/05-30/08
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σάββατο 5 Απριλίου & Κυριακή 6 Απριλίου 2008 Προσωπικές Ιστορίες, Δημόσιες Εικόνες Ημερομηνία και ώρα: 5 Απριλίου στις 17.00 και 6 Απριλίου στις 11.00 Χώρος: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Αλεξανδρούπολη
Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστούν φωτογραφίες σημαντικών δημιουργών (από τον Alfred Stieglitz, Eugene Meatyard, Harry Callahan, στον Emmet Gowin, Lee Friedlander, Nicholas Nixon ως τους νεότερους Tina Barney, Philip-Lorca diCorsia, Nan Goldin, Sally Mann, Larry Sultan, Gregory Grewdson, Alberto Garcia Alix) με στόχο να αναδειχτούν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι φωτογραφίες μπορούν να αφηγηθούν προσωπικές ιστορίες.
Παρασκευή 11 Απριλίου 2008 Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Φωτογραφία: Πολιτικές αναπαραστάσεις του σώματος» Χώρος: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Α.Π.Θ.
Η ημερίδα αποτελεί μέρος μιας σειράς συναντήσεων που οργανώνονται σε διάφορες άλλες χώρες (Γαλλία, Βραζιλία, Ουγγαρία, Καναδάς, Ισπανία, Σλοβακία, Αργεντινή) με στόχο να προσεγγιστεί διεπιστημονικά και πολιτικά η αναπαράσταση του σώματος όπως αυτό αποτυπώνεται στο φωτογραφικό μέσο. Παρασκευή 18 Απριλίου 2008, 13:00μμ, Αποθήκη Γ Διάλεξη του Πιταράκη με τίτλο «Φωτοδημοσιογραφία και ηθική»
Το πρώτο μέρος της διάλεξης αφορά τον καταστροφικό σεισμό του Πακιστάν το 2005 και τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, στο Λίβανο το 2006. Στο δεύτερο μέρος ο ομιλητής θα αναφερθεί εκτενώς σε θέματα ηθικού κώδικα της φωτοδημοσιογραφίας με αναφορά στο φαινόμενο της «σκηνοθεσίας» εικόνων, την προπαγάνδα και τη χρήση φωτογραφιών διαφόρων μέσων με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων των εκάστοτε πρακτορείων.
Παρασκευή 18 Απριλίου 2008, 15:00μμ, Aποθήκη Γ Παρουσίαση βιβλίου «Νέα Ελληνική Φωτογραφία» του Κώστα Ιωαννίδη Εκδόσεις Futura 2008
Το βιβλίο αποσκοπεί κυρίως στο να οργανώσει ένα ανεπεξέργαστο υλικό και να καλύψει τα κενά που δημιουργούν οι διάφοροι αποκλεισμοί της δεκαετία του ʼ80 και του ʼ90.
Παρασκευή 18 Απριλίου 2008, 17.00μμ, Αποθήκη Γ Παρουσίαση βιβλίου «Εισαγωγή στη Φωτογραφία» μετάφραση Πηνελόπη Πετσίνη Επιμέλεια Liz Wells / Εκδόσεις Πλέθρον 2007
Ειδικά σχεδιασμένο για σπουδαστές και μελετητές της φωτογραφίας, η πλήρως αναθεωρημένη τρίτη έκδοση του βιβλίου διατηρείται η θεματική δομή και τα χαρακτηριστικά του κειμένου των προηγούμενων εκδόσεων, αλλά ταυτόχρονα επεκτείνει το πεδίο της έρευνας στην φωτοδημοσιογραφία και στην ψηφιακή εικονογραφία.
Σάββατο 19 Απριλίου 2008, στις 15.00μμ, Αποθήκη Γ Masterclass Claudio Hils 1. Μια εισαγωγή στα σχέδιά του Hils που εδώ και 20 χρόνια εργάζεται σε projects με θέμα το ντοκυμανταίρ. Θέματά του η προσομοίωση του πολέμου, η αστική ανάπτυξη, η αρχειοθέτηση και η μνήμη. 2. Συζητήσεις που αφορούν στην εξέλιξη των συνθηκών εργασίας των φωτοδημοσιογράφων και των φωτογράφων ντοκυμανταίρ από το 1990 έως σήμερα.
Σάββατο 19 Aπριλίου 2008, 10:30πμ, Αποθήκη Γ Κάποιες σκέψεις για τη Σύγχρονη Εφαρμογή του Ντοκουμέντου δρ. Mary Warner Marien (καθηγήτρια στο Τμήμα Καλών Τεχνών στο Syracuse University)
Την εποχή της ψηφιακής ανάπτυξης, αποτελεί η φωτογραφία κατάχρηση? Πώς το ντοκουμέντο συλλαμβάνεται στη σύγχρονη τέχνη? Η δρ. Mary Warner Marien θα θέσει αυτά τα ερωτήματα και θα προτείνει κάποιες πιθανές κατευθύνσεις για την εφαρμογή του ντοκουμέντου.
Σάββατο 19 Απριλίου, στις 13.00μμ, Αποθήκη Γ Masterclass Duane Michals Ο παγκοσμίου φήμης δημιουργός θα δώσει ένα masterclass ανοιχτό για το κοινό, όπου θα αναφερθεί στο έργο του, και στην προσέγγιση του προς τη φωτογραφία.
Σάββατο 19 Απριλίου 2008, 20:30μμ, Αποθήκη Γ Συναυλία Dissonart Ο Σύλλογος Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το σύνολο σύγχρονης μουσικής DissonArt, σε μία συναυλία με έργα τριών νέων συνθετών, του Θανάση Δεληγιάννη, της Αντριάνας Μίνου και του Κώστα Παντελίδη οι οποίοι σπουδάζουν σε μουσικά ιδρύματα του εξωτερικού.
9-12 Μαΐου 20008 (είσοδος με εισιτήριο)
Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου για κιθάρα και άλλα όργανα Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται φέτος στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ μουσικής δωματίου για κιθάρα και άλλα όργανα, Guitar Plus, το οποίο θα πλαισιώσουν καταξιωμένοι ερμηνευτές, όπως το κιθαριστικό duo «melis», η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, ο ηθοποιός Αχιλλέας Αναστασιάδης, η τσελίστα Μαρία Ανισέγκου, ο φλαουτίστας Γιάννης Ανισέγκος, ο τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, οι λαουτίστες Θοδωρής Κίτσος και Έφη Μηνακούλη, ο κιθαριστής και παραγωγός του τρίτου προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας Στέλιος Μούστος και ο κιθαριστής Κώστας Μακρυγιαννάκης.
1-5 Μαΐου 2008 Στο μονοπάτι της τέχνης: Βιωματικό σεμινάριο καλλιτεχνικής δημιουργίας της εικόνας Ο Χάρης Κακαρούχας διοργανώνει ένα εργαστήριο το οποίο βασίζεται στη διπολική έννοια της ουσίας/ εικόνας. Μέσα από ένα εντατικό 5μερο θα γίνει η προασπάθεια να αποδομηθούν οι στερεότυπες εικόνες και να ανακαλύφθούν προσωπικοί τρόποι έκφρασης και δημιουργικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου