Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ JAZZ

« …ALL THAT JAZZ… ΣΤΟ ΓΚΑΙΤΕ»
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ JAZZ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και …όχι μονο

Πραγματοποιείται στην γκαλερι του Goethe-Institut, Βασ. Όλγας 66, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Τζαζ και της Δημιουργικής Μουσικής έκθεση αφιερωμένη στην Γερμανική τζαζ Η έκθεση φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει ένα πορτρέτο της ιστορίας της γερμανικής τζαζ, από τις αρχές της δεκαετίας του είκοσι μέχρι σήμερα, με την βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων και αφισών, παραθέτοντας την ιστορία διαφόρων κλαμπ, διαφόρων σπουδαίων φεστιβάλ, εταιριών παραγωγής δίσκων όπως η όπως η ECM και η ACT, τζαζ ορχηστρών αλλά και σημαντικών μεμονωμένων καλλιτεχνών όπως ο Albert Mangelsdorff, ή o Peter Brotzmann που έλαμψαν στο ευρωπα’ι’κό αλλά και παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.
Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι η κοινωνικοπολιτική προσέγγιση της τζαζ μουσικής στα γεγονότα που ταλαιπώρησαν το γερμανικό κράτος τον αιώνα που μας πέρασε. Από το Βερολίνο του μεσοπολέμου στους πίνακες του OTTO DIX και το φίμωμα της από την προπαγάνδα των εθνικοσοσιαλιστών του Τρίτου Ρά’ι’χ, που την απορρίπτουν σαν ‘νεγρική’ μουσική, μέχρι την ξέφρενη άνθηση της ‘Ανατολικά’ του Τείχους, σαν μορφή αντίδρασης στο καθεστώς του ‘υπαρκτού σοσιαλισμού’.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 09-01 μέχρι τις 16-02-2008 (Ώρες λειτουργίας: 4ε – Πα 10.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00),σχεδιάσθηκε από το Ινστιτούτο τζαζ στο Ντάρμσταντ για να περιοδεύσει για πέντε χρόνια όλο τον κόσμο και αποτελείται από 15 πίνακες-πάνω µεγάλου φορµά, όπου εμφανίζονται φωτογραφίες, κείμενα και αφίσες κάθε συγκεκριμένης ενότητας στην οποία ανιχνεύονται οι εξελίξεις της γερμανικής τζαζ σκηνής.
Στα συν της έκθεσης ο άρρηκτος συνδυασμός κειμένου και φωτογραφιών και η προγραμματιζόμενη συναυλία που θα κλείσει την έκθεση στις 16-02-2008 στις 21.00, του γερμανοουγγρικής καταγωγής σαξοφωνίστα TONY LAKATOS.
Στα μειον όμως είναι η έλλειψη ελληνικής μετάφρασης των κειμένων που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αποδοχή από το ‘ευρύ κοινό’ που φιλοδοξεί να κερδίσει (όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα της εκδήλωσης) και το ψηφιακό, στυλ offset τύπωμα που δεν κολακεύει την ποιότητα των φωτογραφιών.---

ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΤΣΟΣ
email: kkitsos@tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου