Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«INTERNET ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» :

Η ουσία της φωτογραφίας είναι συνυφασμένη με την πληροφορία. Πολύ δε περισσότερο στην Μετά- ψηφιακή εποχή όπου η εικόνα (αρχής γενομένης από την φωτογραφία…) είτε του τηλεοπτικού είτε του διαδικτυακού λόγου, ενσωματώνει την οπτική πληροφορία, σε μια ενιαία και αδιατάραχτη ενότητα. Τα χρόνια μας χαρακτηρίζονται σαν «εποχή των εικόνων». Και η φωτογραφία παίρνει το ‘ψηφιακό’ μερτικό της από αυτή την κοινωνική αλήθεια….Η σχέση και η επιρροή λοιπόν της φωτογραφίας με τους διαδρόμους του διαδικτύου (internet) είναι οριζόντια και άμεση. Ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση των bloggers σαν δομικό στοιχείο του internet, όπου ο καθένας μπορεί, με εύκολο και προσιτό τρόπο, να δημιουργήσει την δικιά του γωνιά, γεμάτη κείμενα και φωτογραφίες. Μια αναφορά λοιπόν της φωτογραφίας διαμέσου των δικτυακών ιστοσελίδων (site) είναι πολύπλοκη και αρκετές φορές άστοχη ενέργεια. Υπάρχει ο κίνδυνος να παραλήψεις πολλά site, ή να υπερβάλλεις για αρκετά άλλα, δημοσιογραφικά ή μη. Η αντιμετώπιση όμως της φωτογραφίας σαν Τέχνη και δημιουργία σε σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα, βάζει τις παραμέτρους για να γίνει μια απλή καταγραφή των βασικότερων, σύμφωνα με την προσωπική μας άποψη πάντα, φωτογραφικών site για τον παθιασμένο ερασιτέχνη και τον ‘καλλιτέχνη’ επαγγελματία.
Ξεκινώντας από το υποκείμενο της φωτογράφησης, την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πέρα από τα εμπορικά site των εταιρειών (NIKON, CANON κ.α.), υπάρχει και το www.dpreview.com πιο ολοκληρωμένο, με μετρήσεις, αξιολογήσεις και πληροφορίες για κάθε μηχανή χωριστά. Για το κεφάλαιο της ψηφιακής εκτύπωσης σημαντικό είναι το δικό μας (Θεσ/νικη) www.papers.gr όπου παρελαύνουν τα πιο καλλιτεχνικά και ποιοτικά inject χαρτιά της αγοράς και όχι μόνο. Επίσης σημαντικό για την δημιουργία προσωπικών profiles για τις οθόνες του υπολογιστή και το καλιμπράρισμα συσκευών είναι και το ελληνικό www.ccg.gr πέρα από τα διεθνή www.normankoren.com, www.displaycalibration.com. και www.photofriday.com.
Όσοι ενδιαφέρονται να προβάλουν και να μοιράσουν τα ψηφιακά τους φωτογραφήματα έχουν ήδη ταξινομήσει στα ‘αγαπημένα’ το περιβόητο www.flickr.com. Αρκετά σημαντικά όμως είναι και τα ελληνικά www.dpgr.gr και http://mypalm.ath.cx (mypalm photography) με αρκετούς διαγωνισμούς και διάφορα forum για την ψηφιακή φωτογραφία. Φυσικά το πιο ολοκληρωμένο site για την ελληνική φωτογραφία, με πλούσιο αρχειακό υλικό είναι το www.fotoart.gr που συνεχίζει ακάθεκτο και στο νεότερο www.photographyinfo.gr.
Στον κρατικό τομέα του διαδικτυακού ιστοχώρου και πέρα από το Υπουργείο Πολιτισμού www.culture.gr υπάρχει ένα ενδιαφέρον website, από την μοναδική κρατική σχολή φωτογραφίας των Τ.Ε.Ι. Αθήνας www.teiath.gr, το σημαντικό φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη www.benaki.gr/archives/photographic, η συλλογή φωτογραφιών του ATHENS PHOTO NEWS από γνωστούς έλληνες φωτορεπόρτερ, http://apn.gr/photozone και φυσικά το καλοφτιαγμένο site του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης www.thmphoto.gr, φτωχό όμως σε εικόνες και γραφικά για μουσείο φωτογραφίας, το οποίο θα ενυπάρχει κάθε δύο χρόνια πιο εμπλουτισμένο στη μεγάλη γιορτή της εικόνας στο www.photobiennale.gr. Από τα διεθνή φωτογραφικά site αξίζει το Διεθνές Φωτογραφικό Κέντρο στην Νέα Υόρκη www.icp.org, ενώ ιστορικές πληροφορίες δίνουν τα www.masters-of-photography.com και το www.rleggat.com/photohistory του Dr. Robert Leggat. Με τον παραδοσιακό σκοτεινό θάλαμο ασχολείται το www.digitaltruth.com, χωρίς να σνομπάρει όμως την ψηφιακή εποχή ενώ κάθε φωτογραφικό θέμα εξαντλείται σε συζητήσεις στο http://photo.net. (καμιά σχέση με το γνωστό ελληνικό περιοδικό…). Eπιπλέον για τους λάτρεις της Ασπόμαυρης οπτικής των πραγμάτων σπουδαίο είναι το www.thespiderawards.com με διαγωνισμούς για επαγγελματίες και ερασιτέχνες και για όποιον έχει όρεξη υπάρχουν τα www.photolinks.com και www.photographysites.com με χιλιάδες άλλα φωτογραφικά links. Σε τοπικό επίπεδο τώρα οι φωτογραφικές ομάδες της πόλης μας έχουν τις δικές τους φωνές στο ίντερνετ όπως το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσ/νίκης στο www.fkth.gr, η λέσχη ‘Οψεις’ στο www.opseis.gr, η ομάδα ‘Stereosiς’ στο www.stereosis.com και η φωτογραφική εταιρία ‘Kοινόν φωτογράφων f-14’ στο www.f14.gr, ενώ από τις πανελλήνιες ομάδες ξεχωρίζουν οι ιστοσελίδες της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας www.efephoto.gr Φωτογραφικού Κύκλου www.photocircle.gr και της φωτογραφικής ομάδας ‘Κράμα’ www.krama.gr. Τέλος, μέσα στον καταιγισμό του ηλεκτρονικού τύπου τα πασίγνωστα ελληνικά φωτογραφικά περιοδικά ‘ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ’ και ‘PHOTO-NET’ ανακαλύπτονται και από τα link www.photo.gr και www.nexusmedia.gr αντίστοιχα, ενώ υπάρχει και το τριμηνιαίο μονοθεματικό περιοδικό ‘ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ’ στο www.antilipseis.gr . Από τον διεθνή φωτογραφικό τύπο έχουμε τα : ‘PHOTO’ www.photo.fr, ‘PHOTOLIFE’ www.photolife.com, ‘VIEW CAMERA’ www.viewcamera.com, ‘POPULAR PHOTOGRAPHY’ www.popphoto.com, ‘CAMERA ARTS’ www.cameraarts.com , ‘DIGITAL PHOTOGRAPHER’ www.digiphotomag.com και πλείστα άλλα (…χαρά να έχεις να σερφάρεις…).--- ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΤΣΟΣ http://tzibis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου